دانلود پايان نامه بررسي ميزان تأثير فعاليت هاي فرهنگي مساجد بر روي جوانان

۱۳ بازديد

دانلود پايان نامه بررسي ميزان تأثير فعاليت هاي فرهنگي مساجد بر روي جوانان

عنوان :
بررسي ميزان تأثير فعاليت هاي فرهنگي مساجد بر روي جوانان

 

با فرمت قابل ويرايش word

تعداد صفحات:  126 صفحه

تكه هاي از متن به عنوان نمونه :

چكيده ي

در اين تحقيق سعي شده تا با بررسي و مشخص نمودن كاركرد هاي اساسي مسجد كه سبب شده در طول تاريخ نقشي سرنوشت ساز هم ازجهات اجتماعي ، سياسي و هم در زمينه ي تربيت نسل جوان داشته باشد مشخص شود و سپس به بيان ضعف امروزي مساجد كه سبب دوري نسل جوان امروزي از مسجد شده پرداخته شده تا با تكيه بر تحقيقاتي كه در گذشته در اين زمينه انجام شده بتوان پاسخ گوي سؤالاتي از اين دست بود :

آيا مساجد تنوانسته اند تبليغات گسترده براي جذب جوانان منطقه انجام دهند تا پس از آن بتوانند برنامه هاي فرهنگي را اجرا كنند ؟

آيا متوليان فرهنگي مساجد(امام جماعت،بسيج مسجد،هيأت امناي مسجد) توانسته اند برنامه هايي را طرح ريزي و اجرا كنند كه هم جوانان را به مسجد جذب كندوهم بتواند پاسخ گوي مسايل روز و اساسي آنان نيز باشد ؟
آيا مساجد توانسته اند از نيروهاي متخصص و نخبه ي خود كه براي جوانان جذاب باشند بهره برده و به حل و فصل معضلات فرهنگي جوانان بپردازند ؟

در فصل اول تحقيق پس از بيان مسأله به ترتيب اهداف تحقيق ،اهميت و ضرورت تحقيق ،سؤال و فرضيه تحقيق ، متغير هاي تحقيق و تعاريف و مفهوم هاي اوليه پرداخته شده است .

در فصل دوم تحقيق سوابق نظري و عملي تحقيق تا جايي كه مقدور بوده از منابع مختلفي نظير مقالات ، كتابها وسايت هاي علمي تهيه شده است .

در فصل سوم روش تحقيق ، جامعه ي آماري ، حجم نمونه ، شيوه ي نمونه گيري ابزار جمع آوري اطلاعات و روش آماري در تجزيه و تحليل اطلاعات ذكر شده است .

در فصل چهارم اطلاعاتي كه از طريق پرسشنامه به دست آمده اند با استفاده از نمودار توصيف شده اند و سپس با استفاده از آزمون خي دو فرضيه ها آزمون شده اند و اطلاعات به دست آمده از آنها مورد تجزيه و تحليل قرار گرفته است .

در فصل پنجم نتايج اصلي تحقيق و يافته هاي فرعي از تحليل پرسشنامه به دست آمده اند ذكر شده و سپس به جمع بندي نتايج پرداخته شده است در آخر هم محدوديت ها و موانع فرا روي تحقيق و همچن ينتوصيه به پژوهشگران ديگر ذكر شده است

البته در پايان تحقيق نيز منابع و مآخذ و همچنين يك نسخه از پرسشنامه به عنوان ضميمه در تحقيق قرار داده شده است .

 

فهرست.......................................................................................................................صفحه

فصل اول:كليات تحقيق....................................................................................................7

       مقدمه.........................................................................................................................7

     توصيف موضوع مسأله.................................................................................................9

     اهداف و اهميت تحقيق...............................................................................................11

     فرضيه...................................................................................................................... 13

     تعيين و تعريف مفهوميوعملياتي متغيرها....................................................................14

فصل دوم : پيشينه ي تحقيق..........................................................................................18

فصل سوم : چگونگي انجام تحقيق................................................................................70

       روش تحقيق........................................................................................................70

       جامعه ي آماري....................................................................................................70

     تعداد نمونه...........................................................................................................70

     شيوه ي نمونه گيري............................................................................................70

       ابزار جمعآوري اطلاعات.......................................................................................70

       روش آماري..........................................................................................................70

فصل چهارم : توصيف و تجزيه و تحليل آماري.........................................................72

         تحليل پرسشنامه.............................................................................................72

         آزمون فرضيه هاي تحقيق..............................................................................90

فصل پنجم:يافته هاي تحقيق...................................................................................96

         نتايج اصلي تحقيق.........................................................................................96

         يافته هاي فرعي تحقيق................................................................................97

         جمع بندي.....................................................................................................98            

         محدوديت هاي تحقيق.................................................................................99

منابع و مآخذ...........................................................................................................100

ضمائم......................................................................................................................102

 

 

مقدمه:

مسا جد از آغاز تأيسشان تا كنون محل تجمع همه ي اقشار جامعه ي اسلامي به ويژه جوانان بوده اند مساجد از صدر اسلام به‌منزله‌ي پايگاه‌هاي اجتماعي مهم و مكاني براي تصميم‌گيري‌هاي حساس بودند و نقش تعيين‌كننده‌‌اي در سرنوشت مردم و جامعه ايفا مي‌كردند كه متأسفانه در حال حاضر تحت‌الشعاع شرايط روز قرار گرفته‌اند. در صدر اسلام مساجد محلي براي مباحثه و مطالعه ي مسايل اعتقادي و علمي بوده و پيامبر اكرم (ص) نيز به اين موضوع اهميت مي داده اند و حتي نقل شده كه ايشان روزي وارد مسجد شدند و گروهي را مشغول قرآن خواندن وعده اي را نيز مشغول مباحثه و تفكرات علمي يافتند و به گروه دوم ملحق شدند . اين امر نشان دهنده ي آن است كه ايشان به مسائل علمي و آموزشي اهميت مي دادند و نيز مساجد در زمان ايشان مكاني براي مطالعات علمي و اجتماع مؤمنين جهت حل مسايل اعتقادي ، اجتماعي و فرهنگي بوده است .با نگاهي به كاركرد مسجد در عصر پيامبر اعظم (ص) و ائمه ي اطهار (ع) در مي‌يابيم كه مساجد علاوه براينكه محلي براي عبادت و راز و نياز بوده‌اند، محل تحصيل علم، قضاوت، اعزام به جهاد و در يك سخن، محلي براي تامين نيازها و رفع بسياري از مشكلات اجتماعي مردم بوده است.

اين مسأله چيزي است امروز كه خلأ آن در جامعه حس مي شود و به نظر مي رسد مساجد نقش كاربردي و اساسي خود را از دست داده اند و حتي برخي از نقش هاي آنها به مراكز ديگري سپرده شده است؛ مراكزي نظير خانه هاي فرهنگ و فرهنگ سراها .

اگر چه وجود چنين مراكزي ضروري به نظر مي رسد وبايد كوشش كرد كه چنين مراكزي را گسترش داد و لي نبايد از اين امر نيز غافل شد كه با احياي دوباره كارمرد هاي مساجد مي توان بسياري از كمبود ها و خلأ ها ي فرهنگي و علمي را پر كرد .

مثلا با احياي كتابخانه هاي مساجد و تجهيز آنها ميتوان از شبستان مسجد نيز به عنوان قرائت خانه بهره جست ، از نيروهاي فعال و نخبه ي مسجدي جهت ارتقاي سطح علمي و آموزشي جوانان و با تربيت طلاب جوان و كه در عين حال عالم نيز باشند و بتوانند از نيروي جواني خود جهت جذب جوانان و تربيت آنها با مؤلفه هاي زنگي جديد و حل معضلات سياسي و اجتماعي آنان پرداخت .

آن چه مسلم است مساجد نيرو ها و پتانسيل هاي بالايي دارند كه نياز به مديريتي دارد كه بتواند كاركرد هاي مساجد را دوباره احيا كند كه در اين صورت شاهد رشد و شكوفايي فرهنگ ديني و ملي خواهيم بود كه چون ريشه در اعتقادات دارد به راحتي دستخوش تهاجم قرار نخواهد گرفت.

 

توصيف موضوع مسأله:

با توجه به آن كه مساجد در طول اعصار و زمان هاي مختلف محل اجتماع مسلمانان بوده و مؤمنان هر يكديگر را در مسجد ملاقات مي كنند مي توان گفت كه مساجد يكي از مراكز مهم براي ارتقاي فرهنگي جوانان است .

از آن جا كه بحران هويت فرهنگي واسلامي يكي از دغدغه هاي اصلي خانواده ها ومسؤولان است مساجد با وجود نيروهاي جوان و نخبه مي توانند نقشي اساسي در جذب جوانان داشته باشند وبا عرضه ي يك فرهنگ متعالي كه با نياز هاي امروزي جوانان سازگار باشد هم آن ها را در گذر از اين بحران هدايت كرده و همدر جذب آنان به مكاني امن كه خانه ي خداست موفق باشند.

از آن جا كه بنده در خانواده اي مذهبي متولد و در محيط هاي مذهبي مثل مساجد رشد كردم و سال ها در چنين مكان هايي در رفت و آمد بوده ام در طي اين سال ها شاهد نقاط قوت و ضعف هاي مسجد و اهالي آن بوده ام و به نظر بنده آسيب شناسي فرهنگي مساجد وتعيين آنها ميتواند در برنامه ريزي وتبديل مساجد به پايگاه اجتماعي قوي و مستحكم و مكاني پر رفت و آمد ومنشأ تحولات فرهنگي و محلي براي تولد ، رشد وبروز نخبگان فرهنگي وحل معضلات آتي منطقه ؛ و حتي در صورت انجام تحقيقاتي ازاين دست در سطح گسترده تر؛اجرايي كردن آن بتوان بخشي از مشكلات فرهنگي جامعه را نيزحل كرد.

حال سؤال اساسي اين است كه آيا مساجد تنوانسته اند تبليغات گسترده براي جذب جوانان منطقه انجام دهند تا پس از آن بتوانند برنامه هاي فرهنگي را اجرا كنند ؟

آيا متوليان فرهنگي مساجد(امام جماعت،بسيج مسجد،هيأت امناي مسجد) توانسته اند برنامه هاي را طرح ريزي و اجرا كنند كه درحالي كه جوانان را به مسجد جذب ميكند بتواند پاسخ گوي مسايل روز و اساسي آنان نيز باشد ؟
آيا مساجد توانسته اند از نيروهاي متخصص و نخبه ي خود كه براي جوانان جذاب باشد بهره گيري كنند و به حل و فصل معضلات فرهنگي جوانان بپردازند ؟

الف)اهداف تحقيق :

هدف از انجام اين تحقيق بررسي تأثير فعاليت هاي فرهنگي مساجد بر روي جوانان 17 تا 30 سال است .تا با استفاده از نتايج آن بتوان علاوه بر آسيب شناسي مساجد ،راه كارهايي نيز براي حل معضلات فرهنگي مساجد پيدا كرد و ريشه ي پايين بودن بهره وري مساجد را با توجه به امكانات مادي و معنوي بسيار بالا و پتانسيل بسيار زياد آن پيدا كرد.

ب)اهميت تحقيق :

تحقيقات تقريبا زيادي در زمينه ي دوري خانواده ها از مساجد انجام شده است و خيلي ها از پر كردن خلأ فرهنگي ناشي از كم كاري مساجد صحبت كرده اند .

اما با توجه به مشكلات فرهنگي بسيار زيادي كه امروز جامعه و خانواده ها درگير آن هستند و نيز تبليغات گسترده و ترويج فرهنگ بيگانه كه با قدرت بسيار بالايي انجام مي شود و با ابزار هاي گسترده در ذهن جوانان تأثير مي گذارد كه بخش بزرگي از اين تغيير فرهنگ نه تنها سبب رشد و تعالي و مدرن شدن جامعه نمي شود بلكه جوانان را درگير ظواهر مي كند .

در چنين شرايطي به نظر مي رسد بيشترين مشكل ناشي از دوري از فرهنگ معنوي ،اصيل و غني ايراني و اسلامي است كه البته مروجين اين فرهنگ نتوانسته اند آن را با معيار هاي زندگي مدرن و امروزي مطابقت دهند تا بتوانند نسل نوخواه امروز را كه ديگر در قالب سنتي نمي تواند زندگي كند را نيز جذب كنند .

و مساجد به عنوان پايگاه هاي ترويج دين و فرهنگ ديني با توجه به پراكندگي و فراگيري بسيار بالا و اين كه در تمامي نقاط و حتي دور افتاده ترين روستا ها حضور دارند و همواره به عنوان مراكزي امن و قابل اعتماد براي خانواده ها به شمار مي روند اگر كاركرد لازم را داشته باشند مي توانند نقش بسيار مؤثر و بالايي را در ارتقاء مسايل فرهنگي داشته باشند.

 

و........  

فرمت قابل ويرايش wordدانلود فايل 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.